Reisindustrie

Wat is een reishandel?

De reisbranche is duidelijk gereguleerd en gedefinieerd in de wet. Daarom exploiteert, volgens § 55 GewO, iedereen een reisbranche die commercieel goederen of diensten aanbiedt of activiteiten uitvoert als een showman buiten hun commerciële vestiging of zonder er een te hebben. Het doorslaggevende verschil met de “vaste handel” zit niet alleen in de omvang van de vestiging, maar vooral in het feit dat het initiatief van de aanbieder komt. Het is dus mogelijk dat een bestelling niet tot stand komt via een telefonische bestelling. De reishandelaar moet op zoek naar potentiële klanten en om bestellingen vragen, niet anders. 

Daarom is adverteren slechts in zeer beperkte mate mogelijk. Er mogen geen communicatiegegevens worden verstrekt zodat de drempel voor de vaste handel niet kan worden overschreden. Het is ook mogelijk om hand-outs of flyers te verspreiden waarin aandacht wordt besteed aan de service. 

Heeft de reisbranche een meestervakman nodig?

Op enkele uitzonderingen na kunnen alle beroepen in de reisbranche worden uitgeoefend zonder een diploma van meester. Volgens de wetgeving zijn de uitzonderingen bepaalde zorgverleners, zoals opticiens en de verkoop van gifstoffen of edelmetalen. Zie § 56 Handelsreglementen voor meer informatie. Sinds 01.01.2004 mag de kappersbranche zonder diploma van meester in de reisbranche werken. Verbazingwekkend genoeg hoeft kennis of ervaring niet eens bewezen te worden. Het wordt echter in geen geval aanbevolen om zelfstandige te worden zonder een bepaalde kwalificatie. 

Mag je als reishandelaar toch een werkplaats hebben?

Ja, maar alleen als het uitsluitend voor voorbereidende werkzaamheden wordt gebruikt. Zodra de werkplaats het aanspreekpunt voor klanten wordt, is het een vaste handel en moet je ingeschreven staan ​​bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, evenals de “meester” kunnen bewijzen.

Wat moet je doen om een ​​reisbranche te mogen voeren?

De travel trade card kan worden aangevraagd bij het lokale handelskantoor. De formulieren zijn vaak ook online beschikbaar. Voor uw vergunning heeft u ook de volgende documenten nodig: 

  • geldige identiteitskaart of paspoort
  • huidige foto
  • Certificaat van het strafregister
  • Belastingverklaring aangifte van het belastingkantoor
  • Informatie over het debiteurenregister van de lokale rechtbank 
  • uittreksel uit het centraal handelsregister
  • Buitenlanders hebben ook een verblijfsvergunning nodig

Het uitgegeven reisvisitekaartje moet bij elke zakelijke activiteit worden meegenomen. 

Welke rol speelt de belastingdienst?

Als de jaaromzet hoger is dan 17.500 euro, moet de belasting over de toegevoegde waarde op de facturen worden vermeld. Daarnaast bent u dan verantwoording verschuldigd aan de belastingdienst. 

Print Friendly, PDF & Email