Alles over de eenmanszaak

Wat is een eenmanszaak en wie kan ermee beginnen?

Een eenmanszaak wordt opgericht en onafhankelijk gerund door een particulier. Dit omvat drie opties om een ​​eenmanszaak te worden: 

  • Handelaars: Iedereen die een handel drijft, is een handelaar. Kleine bedrijven, land- en bosbouwbedrijven en freelancers zijn hiervan uitgesloten. Handelaren zijn dus niet alleen verplicht om hun bedrijf te registreren, maar ook om een ​​dubbele boekhouding te voeren. 
  • Eigenaren van kleine bedrijven: Onder kleine ondernemingen wordt verstaan ​​iedereen die een omzet van minder dan 600.000 euro per jaar realiseert. Om deze activiteit uit te voeren, moet u zich eerst registreren bij het handelskantoor en het verantwoordelijke belastingkantoor. Daarnaast is lidmaatschap van de branchevereniging en van de IHK vereist. U kunt de status van handelaar verkrijgen door vrijwillige inschrijving in het handelsregister. 
  • freelancer: Deze groep omvat iedereen die zelfstandig werkt op het gebied van wetenschap, kunst of onderwijs. U hoeft zich niet in te schrijven in het handelsregister of lid te zijn van de IHK / HWK. Het volstaat om naar het verantwoordelijke belastingkantoor te gaan om de nodige registratieformulieren uit te geven. Een nadere inschrijving is alleen nodig voor kamerberoepen, waarbij de toelating en de kwalificatie eerst moeten worden bewezen. 

Een andere mogelijkheid is om een ​​eenmanszaak op te richten. De naamloze vennootschap kan echter worden gelijkgesteld met hoge oprichtingskosten en lopende verplichtingen. Iedereen die over dit type bedrijf beslist, moet veel tijd en kapitaal met zich meebrengen. 

De vorm van een eenmanszaak is geschikt voor mensen die de geplande activiteit snel willen uitvoeren. De reden hiervoor is dat er geen maanden aan voorbereidingen hoeven te worden getroffen. Er moet echter rekening worden gehouden met particuliere activa, aangezien zij bijdragen aan de aansprakelijkheid in geval van insolventie. Als u echter weinig bezit, heeft u ook weinig te verliezen.

Aansprakelijkheid

Als eenmanszaak bent u onbeperkt aansprakelijk voor uw hele bedrijf, inclusief uw privévermogen. Het ontbreken van een aansprakelijkheidsbeperking blijkt daarom voor sommigen bijzonder problematisch te zijn. Het is daarom belangrijk om de risico's af te wegen en ze te gebruiken om het kapitaal af te dekken. Omdat u in deze context geen faillissement kunt aanvragen. 

Beheer

Als individu bent u volledig verantwoordelijk voor alle zakelijke transacties en vertegenwoordigt u het bedrijf altijd in uw eentje naar de buitenwereld. Maar voorzichtigheid is geboden, want de eenmanszaak mag zichzelf niet omschrijven als directeur, maar als ondernemer. Onjuist gebruik van de termen in deze context heeft vaak tot waarschuwingen geleid. Behalve dit Een medewerker kan natuurlijk op elk moment worden ingeschakeld door middel van autorisatie voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Hoe meer werknemers er zijn, hoe groter het ondernemersrisico. Vanaf een bepaalde drempel is het daarom raadzaam om de rechtsvorm te wijzigen. Het testament wordt dan graag ingenomen GmbH of RUG (beperkte aansprakelijkheid)​ Onder meer omdat de twee vormen de vennootschap beschermen met een aansprakelijkheidsbeperking.

Hoe hoog moet het minimumkapitaal zijn?

Het leuke van een eenmanszaak is dat er geen minimum kapitaalvereiste is.  

Is er iets waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een naam?

Voor kleine bedrijven en zzp'ers is de vermelding van de voor- en achternaam in de bedrijfsnaam verplicht als de onderneming niet is ingeschreven in het handelsregister. Het kan dan worden aangevuld met een branchespecifieke aanduiding. Als uw bedrijf is ingeschreven in het handelsregister, bent u aan geen enkele regeling gebonden en kunt u ook fantasienamen gebruiken. Gebruik dan alleen de afkorting eK, e.Kfr. of e.Kfm. Toevoegen. 

Print Friendly, PDF & Email